Pouk 30 – Kostni tunel

V normalnih pogojih gre po širokemu tunelu promet snovi in tekočin brez težav tja in nazaj. Od centra do organov gre hrana in informacija po rdeči arteriji in rumenem motoričnem živcu. Odpadne snovi se vračajo po modrih venskih žilah in sivih limfnih žilah. Informacija o počutju pa potuje po rumenem občutljivem živcu.

Vendar se promet zelo pogosto zaustavi.

Takrat nas zanimata vprašanji:

1. Kdo je povzročil probleme kostnega tunela?

Menim, da je glavni povzročitelj zakrčena mišica, saj le-ta premika kosti, jih zbližuje eno k drugi in zmanjša obstoječe predore. Potem seveda nastanejo številne posledice. Med napetimi aponevrozami, kitami – posebej na narastiščih mišic – se dodatno nalagajo različni kristalčki.

Pride do kalcinacije, ki povzroča otrdelost in negibnost sklepa. Tako nastanejo tudi problemi z dostavo hrane znotraj sklepa in odvodom snovi iz njega. In nastane nov problem, vnetje sklepa, rušenje in deformacija hrustanca. Oteklina okoli sklepa povzroči dodatno oviro na poti drugih blizu ležečih predorov.

Utesnitev in prekinitev prometa tekočin povzroči slabšo dostavo hrane k sodelujočim mišicam. Podhranjenost mišic vodi k atrofiji in šibkosti. Po zakonih fiziologije pri zdravih delovnih mišicah njihova narastišča sploh ne bolijo. Vendar, ko mišica postane ne-delovna, šibka in atrofična, se takoj avtomatsko začne posto pek ojačanja tistega dela telesa s pomočjo pošiljanja mineralov na prizadeti del.

Kalcinati se nabirajo blizu mišičnih narastišč. Na ta način telo pomaga samo sebi. Vendar pri tem postopku postanejo občutljiva in boleča narastišča okoli sklepov. Če bi poznali to skrivnost našega telesa in delali vsakodnevno vadbo, ne bi imeli skoraj nikoli teh bolečin v trdih in negibljivih sklepih.

2. Kaj se zgodi pri zožitvi kostnega tunela?

Postopek zoženja kostnega kanala je precej kompliciran. Tukaj vidite prikaz zaustavljenega prometa snovi in tekočin, ki je povzročil številna bolezenska stanja. Kristalčki soli, oziroma osteofiti, padajo znotraj tunela in ovirajo promet. Na periferiji pride do naslednjih procesov:

– zaradi utesnitve atrerije je prekrvavitev slabša,
– zaradi utesnitve motoričnega živca pride do šibke mišice ali organa,
– zaradi utesnitve ven nastanejo pogoji za lokalni venozni zastoj, ko se tok krvnih elementov ustavlja, pogosto nastanejo tromboze,
– zaradi utesnitve limfnih žil nastane suhost in trdost mehkih tkiv,
– zaradi utesnitve občutljivih živcev nastanejo šibkejši občutki.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Delite naprej ...
Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja