Pouk 45 – VAJE za noge – telovadnica

Ko se zbudite in ste še v postelji, je pravi čas za aktivacijo energije v daljnih kotičkih vašega telesa. Se spomnite, da so glavni motorji, ki so odgovorni za oskrbo telesa s krvjo in kisikom, v prsnem košu.

Od srca v globini prsnega koša se širi največje telesno rdeče drevo, ki se imenuje aorta. Od nje se navzgor in navzdol razprostirajo številna manjša rdeča drevesa. Postopoma postajajo vse manjša in manjša. Končajo se z vejicami drobnih kapilar. Zadnje so, ki prinašajo kri, hranilne snovi, kisik vsem perifernim organom in notranjim telesnim delavcem. Zdaj pa si predstavljajte, da na poti teh rdečih dreves stoji prepona – zid ali zoženi mišični tunel.

Upam, da vam je takoj jasno. Kri ne pride pravočasno k delavcem, ne prinese hranil in prisiljeni so umreti od lakote in zaradi pomanjkanja kisika. Vrv okoli vratu, okoli nog ali rok preprečuje življenje. Zato je treba takoj, ko se zbudimo, začeti z akcijo, da dostavimo hranila perifernim delom telesa. To so stopala, dlani.

Če se zbudite z občutkom mravljinčenja v teh predelih, z bolečino, ohromelostjo in drugimi neprijetnimi simptomi, veste, da prosijo in zahtevajo nujno reševalno akcijo za dostavo hranil in kisika. Naj povem še drugače. Kot bo odpadlo jesensko listje z dreves, bodo odmrli periferni deli, če ne boste zanje naredili nič dobrega.

Kaj predlagam?

Reševalno akcijo lahko začnete že v postelji. Še ste na toplem, telo je segreto. In zato bo imelo telo boljšo možnost za začetek procesa reševanja udov.

S stopali začnite migati gor in dol, postopoma povečujte amplitudo gibov. Obračajte levo in desno. Na začetku boste čutili počasnost gibov kot zarjavelo kolo. Slišali boste celo škripanje in zvoke od spodaj. To pomeni, da so vaši trdi sklepi in kalcinatni ligamenti začeli migati.

Migajte s stopali 2-3 min. Postopoma povečujte amplitudo in čas izvajanja vaje. Delajte krožne gibe. Potisnite palce stopal drug k drugemu in maksimalno položite stopala na stran. Uspešno opravljeno delo boste začutili, ko vam bo postalo topleje pod odejo. Seveda boste dobili lagoden občutek in toploto v stopalih. Začetna rahla bolečina bo postala manj izrazita. Gibljivost sklepov se bo povečala.

Gibe stopal postopoma povečujte z iztegom kolen in stegen. Še učinkoviteje boste aktivirali prekrvavitev nog s pomočjo iztegovanja cele noge od kolka in zadnjice navzdol. Prosim, zadržujte skrajni položaj stopala v spodnji poziciji 4-5 sek in nadaljujte povratni gib noge navzgor. Vzporedno delajte vajo z obema nogama, saj je treba poskrbeti za obe
nogi, ne le za tisto, ki je šibkejša in bolna.

Začnite dvigovati kolena gor in dol ter pri tem pritiskajte s peto ob tla ali posteljo.

Dvignjena kolena poskušajte vrteti navznoter. Postopoma povečujte amplitudo gibov, položite koleno na posteljo. V skrajnih položajih zadržite 4-5 sek. Stopala pri tem držite narazen, na dolžini padajočega kolena. Koleno naj bo položeno na posteljo. Tako boste lahko čutili gibe kolkov in zadnjice.

Naslonite se na roke in eno nogo. Pod stegno druge noge podložite valjček. Nato premikajte telo naprej in nazaj. Masirajte zadnje stegenske mišice. Močneje masirajte najbolj trde in boleče predele.

Naslonite se na roke in eno nogo. Pod meča druge noge podložite valjček. Nato premikajte telo naprej in nazaj. Masirajte mečne mišice. Močneje masirajte najbolj trde in boleče predele. Na koncu masaže mečnih mišic podložite valjček pod ahilovo tetivo in migajte s stopalom levo in desno, nato še gor in dol.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja