nasvet56-aminokisline

Pouk 56 – Kaj morate vedeti o aminokislinah

Aminokisline so naravne snovi, prisotne v našem telesu. Po Oparin-Haldanovi teoriji se je življenje na našem planetu začelo ravno z beljakovino. Prav te kemijske spojine so namreč osnova vseh živih bitij. Beljakovine sestavljajo 20% človeškega telesa in so nujno potrebne za nemoteno in ubrano delovanje vseh organov in sistemov našega organizma. Zgrajene so iz aminokislin, organskih spojin, nujno potrebnih za zgradbo celice. A zgolj 8 se jih uporablja za proizvodnjo beljakovin v telesu, zato jih imenujemo esencialne aminoksiline. To so:

 • Valin
 • Izolevcin
 • Levcin
 • Treonin
 • Triptofan
 • Metionin
 • Lizin
 • Fenillanin

Ker jih telo ne more proizvajati, jih moramo vanj vnašati s prehrano ali na kakšen drugi način.

Zdrav organizem proizvaja neesencialne aminokisline samo v nujno potrebni količini. Takšne aminokisline so zgolj 4:

 • Serin
 • Glicin
 • Alanin
 • Asparaginska kislina

V tretjo skupino spadajo aminokisline, ki jih organizem sicer lahko proizvaja, a v zelo majhnih količinah, ki hitro poidejo. Zato jih je treba neprestano vnašati v telo. Njihovo pomanjkanje ima negativen vpliv na človeka. Tovrstne aminokisline navadno imenujemo pogojno esencialne:

 • Arginin
 • Histidin
 • Tirozin
 • Glutamin

Nekaterim od vas se že dozdeva, da lahko bolezni preprečimo z uživanjem hrane, bogate z aminokislinami. Na žalost pa bi morali pojesti ogromne količine hrane, da bi zaužili enako količino aminokislin, kot je v eni sami kapsuli! Poleg tega pa bomo skupaj z beljakovinami v telo vnašali tudi maščobe in ogljikove hidrate, katerih presežek je škodljiv, da o odvečnih kalorijah sploh ne govorimo.

Vsi potrebujemo te osnovne gradnike za kemijsko reprodukcijo našega organizma, naši možgani pa so polni živčnih prenašalcev. To so prenosniki signalov, ki vplivajo na naše počutje in so prav tako zgrajeni iz aminokislin, ki jih prejemamo s hrano.

Če se ravnotežje aminokislin poruši ali se zniža njihova količina, vznikne bolezensko stanje, ki ga naš organizem skuša zatreti z neustavljivo željo po sladkarijah, moki in kofeinu ter na ta nenaraven način ohranja aktivnost. In tako nastane začarni krog odvisnosti od omenjenih izdelkov.

Zakaj so mnogi ljudje med dieto razdražljivi, depresivni, z nenadnimi nihanji razpoloženja? Pri presnovni podpori ne gre samo za zmanjševanje vnosa kalorij, pač pa za pogljobljeno razumevanje presnovnih procesov, delovanja možganov, imunskega sistema, prebavil in sečil. Zaradi mnogih neuspelih diet so mnogi ljudje prepričani, da so pač šibkega duha. A to ni res – v trenutku, ko bodo zaužiti aminokislinski kompleksi v kombinaciji z drugimi hranili začeli delovati, se bo izboljšala vaša presnova, živčni prenašalci bodo pravilno delovali, želja po sladkem in poživilih pa bo izginila. Ljudje z uravnoteženo presnovo aminokislin se začnejo sami od sebe zdravo prehranjevati, postanejo bolj fizično aktivni, pojem diete pa zanje sploh ne obstaja več, saj nimajo nikakršne potrebe po raznoraznih nadomestkih.

KAKO DELUJEJO AMINOKISLINE

Vse več ljudi se zaveda, da je uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo aminokisline, eden od najučinkovitejših načinov za izboljšanje zdravja in življenja nasploh. Laboratorijsko očiščene aminokisline že vse od dvajsetega stoletja veljajo za največje odkritje sodobne medicine.

Vam niha razpoloženje, vas muči depresija ali nemir, vas pestijo bolezni, kot so čir na želodcu in virusne okužbe, imate težave s srčnožilnim sistemom, ne morete shujšati, prenehati kaditi oziroma piti alkohol ali imate težave s spominom in koncentracijo? Tu so aminokisline, da vam pomagajo.

Zakaj pa je uživanje aminokislin tako učinkovito? Ker sodelujejo v vseh procesih v našem telesu. Sledi razlaga zgradbe naših tkiv in delovanja našega telesa – zaradi česa rastemo in kako se lahko izognemo oziroma kljubujemo boleznim?

Naša prehrana je sestavljena iz treh ključnih snovi – ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Prvi dve sta relativno enostavno zgrajeni. Ogljikovi hidrati se pojavljajo v nekaj različicah, od katerih se vse lahko proizvajajo v telesu. Presnova maščob je prav tako preprosta. Tretja vrsta, beljakovine, pa je že bolj zapletena.

Besede protein (beljakovina) izvira iz grščine in v  prevodu pomeni »prva snov«. V organizmu so 3 vrste maščob, 8 vrst ogljikovih hidratov, znanih beljakovin pa je več kot 50 tisoč. In prav ta ogromna količina beljakovin nam omogoča našo vsestranskost. Vsi encimi in večina hormonov, vsaka celica, mišica, vsak delček tkiva, najsi bo v žilah ali v zrklih – vse to je sestavljeno iz beljakovin. Tri četrtine vseh trdih tkiv našega telesa so beljakovine. Brez njih ne bi imeli zob, kosti, živčnega sistema in življenja nasploh.

Vsaka od 50.000-ih beljakovin našega telesa je sestavljena po »svojem načrtu« in je izrednega pomena za naše telo. Zaužite beljakovine se v telesu razbijejo na majhne delce, od katerih nato telo izbira tiste, ki jih na dani moment potrebuje. Te majhne delce, gradbeni material našega telesa, imenujemo aminokisline.

Ko naše telo potrebuje beljakovine, jih ustvarja iz aminokislin, ki se v posebnem zaporedju med seboj združujejo in oblikujejo verige, imenovane beljakovine.

Največja doslej znana beljakovina, ki jo najdemo v mišičnih tkivih človeka, je sestavljena iz 38.138-ih aminokislin. Vsaka beljakovina ima svoj razpored aminoksilin v verigi, in če obstoječi verigi dodamo ali odvzamemo eno samo aminokislino, bo to nova beljakovina z drugačnimi lastnostmi. In prav ta doslednost je razlog, da je lahko ena beljakovina prebavni encim, druga pa mišično tkivo. Od kombinacije aminokislin pa je odvisna celo oblika beljakovinske molekule, kar tudi pojasnjuje, kako lahko 20 aminokislin tvori okoli 50.000 različnih beljakovin.

Aminokisline, ki se absorbirajo iz črevesja, so pripravljene za uporabo kjerkoli v telesu. So sveže pridobljene iz hrane in se še niso spremenile pod vplivom presnovnih procesov. In ker vsaka celica proizvaja tisoče novih beljakovin na minuto, lahko že majhna sprememba v tem procesu pripelje do bolezni ali mutacij. Čeprav so encimi zadolženi za povezovanje aminokislin v beljakovinske verige, hormoni pa za sprožanje tega procesa, teh nalog ne morejo izpolnjevati sami. Za  to skrbita dve snovi – DNK in RNK. Ti nukleinski kislini, široko zastopani v vseh človeških tkivih, igrata ključno vlogo pri dedovanju in sintezi beljakovin. DNK bi lahko imenovali »načrt celotnega telesa«, saj so v njej zakodirana celotna »navodila za zgradbo« našega telesa. En del DNK tako določa, katere aminokisline in encime potrebujejo celice kože, drugi del pa, kaj je potrebno za rast možganskih celic.

Medtem ko DNK vsebuje informacije o zgradbi vseh elementov našega telesa, deluje RNK kot presnovni kazalec. Če telo potrebuje npr. mišična vlakna za oko, najde RNK na »načrtu« DNK tisti del, ki vsebuje informacije, potrebne za sintezo določne beljakovine. RNK se nato prilepi na ta del DNK in ustvari njegov »odlitek«. Ko se loči od DNK se sproži sinteza beljakovine – RNK začne v skladu s skopiranim delom izbirati in urejati aminokisline v pravilno zaporedje v pravi meri. Sinteza beljakovin je proces, ki poteka v našem telesu brez prestanka. Gre za izjemno natančen proces, kjer različne snovi harmonično medsebojno sodelujejo. Tako precizni mehanizmi našega telesa pa so pogosto ranljivi. Že majhne, na videz nepomembne nepravilnosti, v kateremkoli procesu, lahko privedejo do nastanka bolezni oziroma hudih zdravstvenih težav.

Poglejmo si to na praktičnem primeru. Zajtrkujete pred televizorjem in zatopljeni v program hrano kar neprežvečeno požirate. Z žvečenjem se hrana razbije na majhne koščke in prebavni sokovi lahko obdelajo ogromne površine hrane. Čim bolj je hrana prežvečena, tem večja količina hranilnih snovi se bo absorbirala. Pri slabo prežvečeni hrani pa je površina, ki jo imajo za svoje delovanje na razpolago prebavni encimi, manjša in posledično ostane hrana slabo prebavljena. To pa pomeni, da bo telo prejemalo manj aminokislin, potrebnih za tvorbo življenjsko pomembnih beljakovin. In tako postane televizijska oddaja glavni krivec za nepravilno sintezo beljakovin.

Različne kombinacije aminokislin so nujno potrebne za nemoten potek različnih funkcij našega organizma in če pride do izčrpanja njihovih zalog, smo v težavah. Zaradi pomanjkanja določenih aminokislin bo motena sinteza beljakovin vezivnega tkiva in vaši nohti bodo postali mehki in lomljivi, koža pa zgubana in povešena, še posebej na obrazu. Maščobe, katerih presnova je prav tako odvisna od beljakovin, se bodo začele odlagati v žilah in ovirati pretok krvi. Zelo hitro se začnejo pojavljati utrujenost, vznemirjenost brez razloga, nemir in depresija. Zniža se kvaliteta življenja in lahko nastopi prezgodnja starost.

Veliko je dejavnikov, ki lahko ovirajo sintezo beljakovin: burna čustva, hitra hrana, pomanjkanje fizične aktivnosti, virusi, onesnaženost okolja, poškodbe, stranski učinki zdravil in dedne bolezni. Pomanjkanje hranilnih snovi lahko privede do vsakršnih nepravilnosti v telesu, kar lahko sproži verižno reakcijo z uničujočimi posledicami. Ta proces bi lahko primerjali s snežnim plazom, ki ga sproži majhen kamenček. Pomanjkanje ene same hranilne snovi v sedanjosti je lahko vzrok za nastanek resnih bolezni v prihodnosti

Da do tega ne bi prišlo, so tu aminokisline. Kako pomembne so te »opeke« smo že videli, da pa ne boste odvisni od beljakovin, ki jih zaužijete s hrano, lahko začnete za zaščito pred boleznimi v svojo prehrano dodajati aminokislinske kombinacije. Visoko očiščene aminokisline se izredno hitro absorbirajo (tudi pri osebah s prebavnimi motnjami), saj jih telesu ni treba prebavljati. Izbira ustrezne aminokislinske kombinacije pa bo blagodejno vplivala tudi na čustvene motnje, problematično kožo, krni obtok, imunski sistem, zavrla bo prezgodnje staranje, vi pa boste tudi v zrelih letih ohranili jasen um in se lažje odrekli tobaku in alkoholu. Za vse te težave so krive presnovne motnje, do katerih pride zaradi nepravilnega vnosa hranil. Bistveno je razumeti, pomanjkanje katere aminokisline povzroča vznik katere bolezni. Na ta način si boste lahko z uvedbo specializiranih aminokislinskih zmesi ter vitaminov in mineralov (ki so tudi potrebni za pretvorbo snovi v telesu) v prehrano, sami pomagali in izboljšali svoje zdravje.

Aminokisline pa niso zdravila. Ne odpravljajo samo simptomov bolezni, ampak delujejo neposredno na presnovne procese, ki so gonilna sila našega življenja. Zato je razumevanje njihovega delovanja ključnega pomena za uspeh programa individualne presnovne podpore.

Katero kombinacijo aminokislin uživati?

Ste kdaj opazili, da določena hrana ali posamezni izdelki blagodejno vplivajo na vaše počutje? Oziroma ste se po tem, ko ste se odrekli določenim živilom (sladkorju, soji, moki), začeli nenadoma bolje počutiti? To pomeni, da ste na lastni koži okusičli, kako velik in neposreden vpliv ima prehrana na zdravje. Aminokisline ga še dodatno povečujejo, treba pa je ugotoviti, katera aminokislinska kombinacija bo naJboljša za vas. Za to moramo skrbno preučiti vaše zdravstveno stanje in simptome ter jih sopostaviti z mehanizmi delovanja posameznih aminokislinskih zmesi.

1. različica – Predlagani programi
Prosimo vas, da izpolnite vprašalnike, na podlagi katerih bomo posebej za vas zagotovili optimalni učinek osnovnih programov Quantum za širšo rabo. Pridobljeni rezultati vam bodo pomagali izbrati aminokislinski program in razumeli boste, kako delujejo njegovi posamezni »sestavni deli«.
Da boste popolnoma prepričani, da kombinacija za vas ni kontraindicirana, si pozorno preberite poglavje varnost in kontraindikacije.
Vedeti pa morate, da uživate prehranska dopolnila in ne zdravil. Lahko bi rekli, da imate novo dieto.

2. različica – Vaša osebna izbira
Med predlaganimi aminokislinskimi zmesmi si lahko sami izberete tisto ,ki vam najbolj ustreza.

3. različica – Program, namenjen odpravljanju posameznih težav
Izvedite čim več o težavah, ki vas pestijo. Poskusite začeti s programom, ki je namenjen odpravljanju težav, ki vam povzročajo največje preglaice. Tudi, če potrebujete za dosego zaželjenega rezultata več programov naenkrat,vam svetujemo, da ne hitite in se pozorno posvetite vsakemu programu posebej.

Koliko aminokislin uživati?

Priporočen začetni odmerek je ena kapsula 3–4 krat na dan. Odmerek lahko nato povečujete, dokler ne opazite zaželjenih učinkov. A vedite, da se morate v primeru, da želite uživati več kot 10 gramov aminokislinskih zmesi na dan, nujno posvetovati s svojim zdravnikom ali dietologom. Stranski učinki se lahko pojavijo samo pri večkratni prekoračitvi predpisane dnevne doze.

Vitamini in mineralni kofaktorji so pogosto sestavni del zmesi, včasih pa jih je treba uživati tudi posebej, v obliki samostojnih tablet.

Kdaj uživati aminokisline?

Aminokislinske zmesi lahko uživate kadarkoli, vseeno pa je za doseganje optimalnega učinka priporočeno uživanje na prazen želodec. Če jih boste uživali neposredno pred jedjo ali po njej, bodo morale aminokisline za absorbcijo v organizem tekmovati z drugimi snovmi. Aminokislinske zmesi je torej priporočljivo uživati uro po jedi oziroma vsaj 15 minut pred njo.

Kako bodo aminokisline izkoriščene in v katerih presnovnih procesih bodo sodelovale, pa je v končni fazi odvisno od stanja in potreb zdravljenega organizma.

Aminokislinske zmesi ustvarjajo optimalno okolje za hitro in varno samoozdravitev telesa.

Ko se v telesu s pomočjo individualnega programa IPP vzpostavi »popolno ravnovesje«, bodo začeli vsi organi in sistemi vašega organizma nemoteno delovati in končno se boste lahko enkrat za vselej poslovili od bolezni, skrbi, depresije, prekomerne telesne teže, želje po sladkarijah, moki in škrobu ter celo od zdravil.

Koliko časa uporabljati Quantum?

Prosimo, jemljite kombinacije Quantum najmanj 3 mesece, tudi če se počutite bolje takoj po začetku uporabe. Redno uporabo produktov Quantum lahko prekinete po 2-3 mesecih ali, če želite, lahko produkte uporabljate neprekinjeno, vendar ne smete presegati najvišje dovoljene količine. Ko dosežete fiziološki način prehranjevanja in telesne aktivnosti, podpora z aminokislinami in uporaba produktov Quantum ni potrebna lahko pa jih uporabljate po potrebi.

Stranski učinki in kontraindikacije uživanja aminokislin

Fenilketonurija in fenilalanin

Uživanje fenilalanina in DLPA-ja je kontraindicirano za ljudi s fenilketonurijo, genetsko boleznijo, pri kateri organizem ni sposoben proizvajati encima, odgovornega za spreminjanje aminokisline fenilalanina v tirozin, kar je začetna faza sinteze adrenalina.

Druge genetske bolezni

Genetske bolezni, ki ovirajo presnovo aminokislin, se pojavljajo razmeroma redko. Če imate pri presnovi določenih aminokislin težave, lahko uživanje aminokislin negativno vpliva na vaše zdravje. V kolikor se to zgodi, jih morate nemudoma prenehati uživati in se posvetovati z zdravnikom ali pooblaščenim dietologom. Samo pod nadzorom strokovnjaka lahko ponovno začnete s programom.

Zaviralci MAO, fenilalanin, tirozin in triptofan

Ob uživanju zaviralcev monoaminooksidaze MAO – antidepresivov, ki se prodajajo pod različnimi blagovnimi znamkami, je sočasno uživanje zmesi fenilalanina, tirozina in triptofana strogo odsvetovano. Ti antidepresivi zavirajojo encim monoaminooksidaze, ki je v našem organizmu odgovoren za deaktivacijo stresnih hormonov noradrenalina, adrenalina in serotonina (hormona spanja), ko jih organizem več ne potrebuje. Na ta način lahko ti stresni hormoni krožijo po telesu veliko dlje kot sicer in tako blažijo simptome stresa in depresije. Na žalost pa lahko zaviralci MAO popolnoma izčrpajo številne nujno potrebne hranilne snovi in vplivajo na nastanek drugih bolezni, na primer anoreksije.

Ob hkratnem uživanju fenilalanina, tirozina in triptofana (predhodnikov stresnih in spalnih hormonov) ter zaviralcev MAO se poveča koncentracija zgoraj omenjenih hormonov v krvi, kar lahko negativno vpliva na vaše počutje in psihično stanje. Odločitev o sočasnem uživanju lahko sprejme samo vaš zdravnik ali pooblaščeni svetovalec. Priporočljivo je torej uživanje ali samo zaviralcev MAO ali samo aminokislin. Če pa jih kljub temu želite uživati sočasno, se o tem posvetujte s svojimzdravnikom oz. svetovalcem.

Težave z jetri in triptofan

Drugi razlog za pomisleke o uživanju triptofana so poškodbe jeter, ki lahko pri tem nastanejo. Še posebej to velja za jetrno komo, pri kateri poškodovana jetra izgubijo veliko metaboličnih funkcij. V zadnjem času je izšlo veliko člankov, ki ljudem s težavami z jetri, nosečnicam in majhnim otrokom odsvetujejo uživanje triptofana v izolirani obliki skupaj z inhibitorji MAO in SSRL. Zato se, preden začnete uživati triptofan, posvetujte s strokovnjakom.

Herpes in arginin

Rezultati številnih kliničnih poskusov potrjujejo, da aminokislina arginin spodbuja rast in aktivnost virusa herpesa.

Menstruacije in histidin

Zaužitje 4 gramov L-histidina lahko privede do predčasne menstruacije. V takem primeru je priporočljivo zmanjšati odmerek ali pa uživati manjše odmerke bolj pogosto.

Shizofrenija in histidin

Histidin je predhodnik zelo aktivne snovi – histamina. Znanstveniki so opazili povezavo med visoko ravnjo histamina in shizofrenijo, zato je L-histidin kontraindiciran za ljudi s shizofrenijo.

Psihično zdravje in metionin

Nekateri dietologi opažajo, da lahko prevelika količina metionina povzroča psihične težave. Do pojava le-teh prihaja najpogosteje ob pomanjkanju magnezija, ki je aktiven v prvi fazi presnove metionina.

Visok krvni tlak in DL-fenilalanin, L-fenilalanin ter tirozin

Ljudje z visokim krvnim tlakom lahko uživajo DL-fenilalanin, L-fenilalanin in tirozin samo pod nadzorom strokovnjaka. Prav tako morajo redno meriti svoj krvni tlak.

Stranski učinki na prebavilih

Ker visoko očiščene aminokisline ne vsebujejo vlaken in se zaradi tega zelo hitro absorbirajo, lahko nastopijo težave z odvajanjem. Če pa boste upoštevali naše nasvete o prehranjevanju in se držali navodil o uživanju tekočin, do tovrstnih težav ne bo prihajalo.

Priporočamo vam naslednje aminokisline:

 

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

 1. Mitja A
  | Odgovori

  Pozdravljeni,

  Bom kratek; 45 let, 196 cm, športnik, zaposlen. Pri 23 letih sem doživel ishemično lezijo v predelu talamusa. Pri 33 letih mi je začela vrednost testosterona zelo padati – sedaj sem na spodnji meji, čeprav pazim na prehrano in dosti športam. Pet let nazaj sem naredil test aminokislin; vsi kazalci so normalni, razen nekaj nad dovoljeno vrednostjo, eden pa je zelo spodaj: cystine 8,97 μmol/L (24 – 54). Zanimivo je da je pa Taurin nad dovoljeno vrednostjo 112 μmol/L. Cysteine (predhodnik cystine) je pa eden ključnih komponent glutationa. Bi mi znali povedati zakaj je vrednost cystina tako nizka? Obstajajo rešitve za to?

  Hvala in lep pozdrav!

  Mitja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja