Pouk 70 – Vsakodnevno razstrupljanje

Objavljeno v: Intervjuji 0

Stopnja zastrupljenosti telesa je odvisna od Količine toksinov, ki pridejo v telo, in Rastrupljevalnih zmožnosti telesa

Civilizacija, ki smo jo ustvarili in razvili, je dvolična. Pred mnogimi leti je bila sprejeta konvencija o prepovedi uporabe kemijskega orožja. Že ob najmanjšem sumu nevarnosti uporabe strupenih snovi, oblasti ukrepajo, kar se da strogo. A vsak prebivalec našega planeta, pa tudi še nerojeni otroci, so pod neprestanimi »kemijskimi napadi« iz okolja. Zdravorazumski ljudje so odločno proti temu – podpisujejo peticije in se udeležujejo demonstracij. Kljub temu pa še naprej koristimo vse blagodati civilizacije, kupujemo sadje in zelenjavo, namesto, da bi jih sami gojili, pijemo embalirano vodo, uporabljamo raznorazne kemikalije, se vozimo z avtomobili, letimo z letali, uporabljamo električne naprave, se obkrožamo s predmeti iz plastike in celo okoljevarstvene plakate pišemo z umetnimi barvami in flomastri.

Poglejmo si malo fiziologije. Večina organov se sama razstruplja (do mere, ko je to še mogoče). Tudi razstrupljevalni organi se morajo namreč prečiščevati in se hraniti. Ko so njihove kapacitete popolnoma zasedene, začne telo propadati. Prej ali slej se to zgodi pri vsakem človeku, razlika je samo v času in vzrokih za to. Naj vam pokažemo, kako premakniti to točko čim dlje v prihodnost.

Najpogosteje pride do zastrupitve zaradi prevelike količine toksinov v telesu iz treh glavnih razlogov:

 1. Prehranjevalne in prebavne motnje (samozastrupitev)
 2. Bolezni, povzročene z zastrupitvijo ali paraziti (zastrupitev z okužbo)
 3. Povečana obremenjenost telesa s strupi, zaradi velikega vnosa le-teh v telo (zastrupitev s kemikalijami in težkimi kovinami)
 4. Stres
 5. Sevanje in radiofrekvenčna kontaminacija

Mnogi ljudje še čutijo ne, kako skupaj z okusnimi izdelki, kristalno čisto in okusno vodo v njihovo telo prodirajo škodlive snovi, ki se neopazno kopičijo v tkivih ter počasi uničujejo telo od znotraj. In tako se že pri najmanjši obremenitvi, stresu ali okužbi hitro pojavijo simptomi različnih bolezni.

Otroci se od odraslih razlikujejo po tem, da hitro rastejo in se razvijajo, zaradi česar imajo nekajkrat večjo potrebo po hranilnih snoveh in energiji kot odrasli. Če je otrok bil podvržen kemijskim napadom že v materinem trebuhu, se rodi s šibkimi in ne dokončno oblikovanimi ter delujočimi organi in organskimi sistemi. Zaradi tega je zelo dovzeten za vse dejavnike iz okolja, prihaja lahko do povišane temperature in tlaka, slabega počutja pa tudi do okužb s toksini, bakterijami, glivicami, paraziti in virusi. Jetra in ledvice, ki se tudi same borijo s toksini, ne morejo razstrupljati telesa in posledično ne morejo rasti in se razvijati. Krvni in limfni sistem prav tako ne moreta opravljati svojih funkcij, zaradi česar prihaja do zastojev telesnih tekočin in posledično nalaganja strupenih snovi v telesu.

Telesu tuje kemijske snovi se imenujejo ksenobiotiki (iz stare grščine, ksenos – tuj, bios – življenje). Ti toksini se, kot tudi številne druge snovi, pretvorijo v druge snovi, kar imenujemo ksenobiotična presnova. Posebne biokemijske reakcije v telesu spreminjajo maščobotopne snovi v vodotopne snovi, ki jih nato iz telesa odvajamo z urinom, potom in dihanjem. Drugi del toksinov, raztopljivih v maščobah, odvajamo z blatom.

Pri prečiščevanju telesa od toksinov sodeluje šest organov: jetra, prebavni trakt, ledvice, koža, pljuča in limfni sistem.

Najpomembnejši prečiščevalni organ našega telesa so jetra, postopek nevtralizacije škodljivih snovi v njih pa je popolnoma odvisen od hranilnih snovi. Tako lahko kakršnokoli pomanjkanje hranilnih snovi v jetrih neposredno poslabša vse njihove funkcije, še posebej prečiščevalno. Če uživate velike količine procesirane ali vnaprej pripravljene hrane, če imate motnje v prebavi in absorbciji hranilnih snovi, že trpite za kroničnimi vnetnimi boleznimi in motnjami krvnega obtoka – vse to so dejavniki, ki še dodatno otežujejo in preprečujejo prečiščevalno funkcijo jeter. Jetra so kot velika goba, ki vpija toksine, jih predeluje, pretvarja del maščobotopnih snovi v vodotopne, ki jih odvajamo z urinom, potom in dihanjem. Če jetra niso zmožna deaktivirati toksinov, se le-ti začnejo kopičiti v telesu, še posebej v maščobnih tkivih, ki so odlagališča strupenih odpadkov, v podkožnem tkivu. Najhitreje se toksini odlagajo v možganih, hrbtenjači in živcih. Živčni sistem je namreč bogat z maščobami, ki so pomembna sestavina različnih tkiv živčevja. Jetra so sploh večstranski organ, ne glede na to, da izgledajo kot rjav vzglavnik. V njih poteka okoli 500 različnih funkcij. Jetra proizvedejo približno liter žolča na dan in filtrirajo okrog 2000 litrov krvi na dan. Sintetizirajo aminokisline, beljakovine, faktorje strjevanja krvi itd.

Za takšno obremenitev morajo jetra seveda imeti veliko “rezervo”. Spomnite se legende o orlu, ki je vsako jutro priletel k vkovanemu Prometeju in mu izkljuval jetra, ki so mu nato čez noč ponovno zrasla. To je znanstveno dokazano dejstvo – jetrne celice imajo izrazito sposobnost samoobnavljanja. Če pride do motenj v delovanju jeter, je to znak zelo resnih težav, in to ne samo v jetrih. Najprej se to izraža v prebavnih motnjah, motnjah razgradnje maščob, upočasnjene presnove, želji po sladkem, potem pa se pojavijo motnje pozornosti, motnje spomina, migrene, bolečine v trebuhu, utrujenost, koža postane slaba, lahko se pojavljajo tudi hormonalne in imunske motnje.

Razkuževanje zdravil in drugih toksinov je dvofazni postopek, ki poteka v jetrih. V 1. fazi nastajajo nove modificirane snovi (tako imenovani vmesni presnovki), ki so pogosto bolj toksični od prvotnih substanc. Naloga te faze je preko množice biokemijskih procesov (oksidacija, redukcija, hidratacija, hidroliza itd.) spremeniti strukturo toksinov, da se lahko k njim dodajajo določeni elementi.

V 2. fazi poteka veliko več kemijskih reakcij (sulfatacija, glukuronizacija, metilacija, vezava glutationa, acetilacija, konjugacija aminokislin) z vmesnimi presnovki, ki se s pomočjo encimov spreminjajo v vodotopne snovi, ki se odvajajo z urinom, žolčem, blatom, znojem indihanjem. Če je v 2. fazi presnova nezadostna ali pa če se izloča nezadostna količina nastalih snovi, to vodi v uničenje telesa.

Odmerek toksina, ki na enega človeka praktično nima vpliva, je lahko za drugega poguben. To je glavni princip toksikologije – individalna reakcija na odmerek. Individualna dovzetnost za toksine je odvisna od individualne zmožnosti biotransformacije (pretvorbe toksinov v manj nevarne snovi), detoksikacije in izločanja tako toksinov, ki so prišli v telo od zunaj, kot tudi tistih, ki so nastali v telesu med presnovo.

Zavedati se je treba, da razstrupljanje ni postopek, ki bi ga izvajali občasno ali v določenih časovnih intervalih, pač pa je postopek, ki ga je treba izvajati vsak dan in celo življenje. Škodljive snovi namreč delujejo na nas neprestano. Zdravje pa se začne krhati veliko preden se pojavijo prvi simptomi. Majhne dnevne doze raznih toksinov imajo komulativni učinek in ovirajo presnovne procese. Določeni toksini so sinergijski (medsebojno jačajo svoj učinek) in pri vstopu v telo v nenevarnih odmerkih začnejo skupaj veliko intenzivneje zastrupljati telo kot bi ga vsak posebej.

Toksini nas obkrožajo v vsakdanjem življenju. Ne moremo se jim izogniti. V naše telo vstopajo v neznatnih količinah, zato je njihovo delovanje sprva neopazno – še posebej v primerjavi z učinkom, ki ga ima na naše telo kemijska industrija ali okoljska katastrofa, kjer je nevarnost očitna. Vseeno pa nas vsakodnevno in neprestano vnašanje toksinov v organizem neopazno a nepovratno uničuje od znotraj. To lahko privede tudi do hudih zdravstvenih motenj, kot so:

 • prekomerna telesna teža
 • debelost
 • bolezni ščitnice
 • diabetes
 • hipertonija
 • rakave bolezni
 • telesna šibkost
 • alergija
 • hormonske motnje
 • neplodnost
 • avtoimunske bolezni
 • avtizem
 • motnja pomanjkanja pozornosti
 • disleksija
 • duševna zaostalost
 • umstvena zaostalost itd.

Ne sprašujte se »Ali so v mojem telesu toksini?« pač pa »Koliko jih je?«. Zavedati se morate ene stvari –ukrepe za preprečevanje okužb je treba pri sebi in svojih otrocih izvajati vsak dan – le tako lahko zmagamo!

Vsakodnevni Detoks program Quantum ohranja ravnotežje med zunanjim okoljem in procesi v vašem telesu. Upamo, da vam bo pomagal pri regeneraciji celic in okrepil vaše zdravje.

Program:

1. Amino Detoks program

2. Prehranjevalni program IMS

3. Bodite fizično aktivni – pridružite se vadbenim  programom: Metode samopomoči 23+5, Abecede zdravja 1000 gibov  in Metode 1000 gibov 

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja