Pouk 27 – Medenica

Kot manualni terapevt sem presenečen, kako se obravnava ortopedskega bolnika. Res mi je žal, da sem kritičen do uradnega zdravstva, vendar ne morem mimo tega. Specialist vsako kost obdeluje posamezno, ne da bi upošteval napetosti v drugih delih telesa.

Na pogled je situacija skoraj smešna, toda žalostna za bolnika. Ko bolnik pride do zdravnika in pove o svojem bolečem kolku, zdravnik navadno obravnava le tisti boleči kolk. Naj povem, da ne kritiziram situacije, pri kateri je prišlo do prave artroze kolka. Jasno je, da je nujno potrebna operacija in zamenjava sklepa z umetnim. Kajti nerešena težava spodaj bo po vsej verjetnosti povzročila veliko dodatnih težav zgoraj.

Torej, zdravnik pošlje bolnika na preiskave, potem ga spet pogleda in pošlje na razgibavanje bolnega sklepa k fizioterapevtu. Fizioterapevt razgibava in daje aparatno terapijo na tisti sklep, ne pa tudi na drugi, saj za to nima napotnice od zdravnika. Na koncu zavarovalnica krije stroške zdravljenja zgolj tistega sklepa, ki je bolan. Vse se zdi pošteno, vendar ni pošteno do bolnika.

Zakaj ni učinka?

K meni prihajajo bolniki, ki so že bili operirani na obeh kolkih in še na petem ledvenem vretencu. Dodatno pa imajo cel kup težav v kolenih in višje.

Ko pogledam na njihovo lego medenice, mi takoj postane jasno, da je nemogoče pomagati enemu kolku brez upoštevanja dela celega orkestra. Kaj sestavlja orkester? To so trije deli ene noge (stegnenica, golen, stopalo) in trije deli druge noge in tri kosti medenice. Ko en del začne peti na napačno noto, potem se nobena pesem ne sliši v redu. Ko ta žalostna pesem traja dlje časa, nastane prava polomija. Nastopijo žalost in stokanje.

In kje ste?

Kako boste sebi pomagali v podobnih situacijah?

Predlagam, da spoznate pravila medenične igre, oziroma medeničnih gibov.

Kolčnica je zgrajena iz treh med seboj zraščenih kosti. Zgornja je črevnica, spodnja je sednica, nvva njej sedimo, spredaj je sramnica.

Pokazal vam bom določene točke, ki naj bi jih pregledal zdravnik, glede na vaše bolečine, seveda, če bi to vedel. To spada k vrhunski telesni matematiki, ki pa je vsak ne razume. Vendar določena pravila medenične igre boste postopoma razumeli tudi sami.

Torej, zdaj vidite medenico od spredaj, od zadaj in od strani.

Oznake, ki vas bodo usmerjale v samodiagnostiki lege medenice:

a. sprednja točka črevničnega grebena
b. najbolj zgornja točka črevnice
c. zadnja točka črevničnega grebena
d. spodnja točka sednice
e. točka sramnične grčice

S puščicami so označene razdalje med točkami. Pri enakovredni dolžini razdalj z leve in desne strani bomo govorili o simetrični medenici. Če se dolžine razlikujejo, potem je medenica asimetrična.

Vse točke lahko pri otipavanju medenice takoj najdete. Naj vam povem, da še nisem videl človeka, ki bi prišel v mojo ordinacijo s težavami zaradi križa idr, ki bi imel pravo simetrično medenico. Mogoče vas bo ta podatek potolažil.

Osebno sem prepričan, da delo na medenici daje vsakemu posamezniku dodatno možnost za izboljšanje zdravja.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Delite naprej ...
Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja