Predavanje Kako pomagati medenici – 10. 2. 2017, Nova Gorica

Predavatelj: Nikolay Grishin dr.med., nevrolog, manualni terapevt
Kje: dvorana v prostorih občine, Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica
Kdaj: 10.02.2017 ob 16.30h

Predaval bo Nikolay Grishin, dr.med., idejni vodja in ustanovitelj Šole zdravja, ki trdi, da za svoje zdravje lahko naredimo največ sami. Posameznika je potrebno aktivirati, naučiti in motivirati k samoozdravitvi. Na predavanju bomo izvedeli marsikaj koristnega za ohranjanje našega zdravja, čeprav bo tokrat poudarek predvsem na medenice in kolkih..

Predavanje traja približno 1,5 ure, na koncu bo čas za vprašanja.

Za člane Društva Šola zdravja je predavanje brezplačno, za ostale prispevek 5,00€

VABLJENI!

Kot manualni terapevt sem presenečen, kako se obravnava ortopedskega bolnika. Res mi je žal, da sem kritičen do uradnega zdravstva, vendar ne morem mimo tega. Specialist vsako kost obdeluje posamezno, ne da bi upošteval napetosti v drugih delih telesa.

Na pogled je situacija skoraj smešna, toda žalostna za bolnika. Ko bolnik pride do zdravnika in pove o svo­jem bolečem kolku, zdravnik navadno obravnava le tisti boleči kolk. Naj povem, da ne kritiziram situacije, pri kateri je prišlo do prave artroze kolka. Jasno je, da je nujno potrebna operacija in zamenjava sklepa z umetnim. Kajti nerešena težava spodaj bo po vsej verjetnosti povzročila veliko dodatnih težav zgoraj.

Torej, zdravnik pošlje bolnika na preiskave, potem ga spet pogleda in pošlje na razgibavanje bolnega sklepa k fizioterapevtu. Fizioterapevt razgibava in daje aparatno terapijo na tisti sklep, ne pa tudi na drugi, saj za to nima napotnice od zdravnika. Na koncu zavarovalnica krije stroške zdravljenja zgolj tistega sklepa, ki je bolan. Vse se zdi pošteno, vendar ni pošteno do bolnika.

Zakaj ni učinka?

K meni prihajajo bolniki, ki so že bili operirani na obeh kolkih in še na petem ledvenem vretencu. Dodatno pa imajo cel kup težav v kolenih in višje.

Ko pogledam na njihovo lego medenice, mi takoj postane jasno, da je nemogoče pomagati enemu kolku brez upoštevanja dela celega orkestra. Kaj sestavlja orkester? To so trije deli ene noge (stegnenica, golen, stopalo) in trije deli druge noge in tri kosti medenice. Ko en del začne peti na napačno noto, potem se nobena pesem ne sliši v redu. Ko ta žalostna pesem traja dlje časa, nastane prava polomija. Nastopijo žalost in stokanje.

In kje ste? Kako boste sebi pomagali v podobnih situacijah?

Predlagam, da spoznate pravila medenične igre, oziroma medeničnih gibov.

(Abeceda zdravja 1000 gibov, knjiga 7. Zgodba o medenici).

Delite naprej ...
Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja