metoda 1000 gibov

Sklepna telovadba

Za Šolo Zdravja sem izbral sklop vaj »Metoda 1000 gibov«.

Daje vam priložnost, da v 30 minutah razgibate skoraj vse sklepe, od prstov rok do prstov nog. Zato to telovadbo poimenujem tudi »sklepna telovadba ».

Sklepi s krčenjem in raztezanjem mišic povezujejo dele telesa v enotni sistem gibanja.

Zaradi slabih drž pri različnih vsakdanjih opravilih, pomanjkanja ali dolgotrajnih se ponavljajočih gibanj, obrabljenih sklepov, poškodb, ipd. nastajajo bolečine, otekline, limfni zastoji, kar preprečuje pretok energije- kroženja krvi in telesnih tekočin . Temu pogosto sledijo bolezni notranjih organov.

S primerno aktivnostjo pospešimo prekrvavitev in izboljšujemo mišično moč, ki nam daje oporo za boljšo držo telesa, ravnotežje, boljšo gibljivost, skratka izboljšujemo svoje telesne sposobnosti. Z boljšo telesno sposobnostjo dosežemo boljše počutje in večjo storilnost, kar nam zagotavlja daljšo samostojnost, oziroma možnost, da skrbimo zase in za druge.

Po videzu, zdravju in telesni pripravljenosti se razlikujemo med seboj in za vse ne moremo imeti enakih meril. Zato se moramo naučiti poslušati svoje telo.

V primeru večjih težav upoštevamo navodila osebnega zdravnika ali terapevta.

»Metoda 1000 gibov » vsebuje 51 izbranih bolj ali nam že znanih vaj, ki jih v šoli zdravja izvajamo na prostem. Po vsej Sloveniji, v vsakem vremenu, zjutraj od 7.30 do 8.00 ure.

Skrbno izbrano zaporedje, po pravilu postopnosti: od znane do neznane, od lažje do težje vaje, od slabše do boljše izvedbe, od manj do več ponovitev v istem času. Raztezne vaje kontroliramo glede na lastne sposobnosti, vedno do rahle bolečine. Na začetku delamo manjše število ponovitev v istem času .Ob izvajanju se učimo pravilnega dihanja. Ločimo sproščeno (naravno) in koordinirano dihanje z gibanjem, ko načrtno zadržujemo ali pospešujemo čas vdiha in izdiha. Dokler ne ugotovimo kaj zmoremo, ne hitimo z rotacijami in iz prehodov predklonov, odklonov in zaklonov. Izogibamo se sunkovitih gibov, pri čemer nam pomaga pravilno dihanje.

Telovadimo v vsakem vremenu, v prijetni družbi .

Ker si želimo,da bi se imeli lepo, bomo poskrbeli, da bo drugim z nami – prav tako.

Izberemo udobno oblačilo in primerno obutev.

In ne pozabimo: »Z dobro mislijo in nasmehom zmoremo več.«

Avtor: dr.Nikolay Grishin

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sedem − 1 =