Pouk 38 – Krog pomoči

Krog pomoči je pomemben za pomoč voznikom v telesu, takrat ko nastane zastoj v prometu. Krog pomoči je postopno izvajanje vseh metod pomoči na določenem mestu. Pravo mesto označi telo samo z bolečino, težo, toploto, napihnjenostjo. Na navadnih cestah so postavljeni semaforji, v telesu pustimo nedotaknjene vozle-mostičke. Celostno izvajanje kroga pomoči služi izboljšanju pretočnosti, vzpostavitvi boljše prekrvavitve in zmanjšanju bolečin.

Prst, ki je “uho”

Ali ste vedeli, da gluhi ljudje lahko slišijo? Ste že slišali, da se slepi ljudje lahko peljejo s kolesom? Pri poškodbi enih možganskih centrov telo postopoma usposobi druge centre, da prevzamejo vlogo poškodovanih.

Prvo naše pravilo se glasi: Poslušaj!

Poslušaj samo s prsti, z dlanjo. Ti deli našega telesa so tako čudovito zgrajeni, da se z urjenjem lahko naučijo igrati klavir, zgradijo lahko palačo, nariše jo risbo, lahko celo poljubljajo. Prsti so podaljšani možgani, saj vedno ostanejo v povezavi z njimi. Gibanju dlani in mimiki obraza je v možganih dodeljeno več »prostora«.

Nežno položite dlan (prste) na kožo. Nato se skoncentrirajte in 30-60 sekund mislite samo na kožo. Potem počasi preidite z mislijo in s prsti v globino, v podkožje. Potem še globlje – v mišice. Nato še globlje – v kost (ali organ).

Predstavljajte si, da se potapljate pod vodo, vaši prsti so hkrati vaše oči in baterija. Premikate jih lahko v različne smeri in opazujete podvodno kraljestvo. Obenem iz prstov izhaja svetla energija zdravja. Nežno premikajte tkiva v različne smeri in ugotavljajte, kje so otekline, bolečina, trdota in vozli. Poslušajte svoje gibanje (dihalni in telesni ritem). Kamor položite dlan – tja prihaja vaša pomoč.

Opisana vaja služi za trening občutka, sproščanje napetosti mehkih tkiv in zdravljenje z lastno energijo.

Prst, ki je lahko “metla”

Vsaka gospodinja zna pospravljati svojo hišico. Seveda zelo dobro ve, da vsaka čistilna akcija povzroči na začetku nered in dodatno umazanijo, na koncu pa se vse sveti. Prsti lahko prevzamejo vlogo metle. V telesu, še posebej v oddaljenih, nedostopnih kotičkih, se nabira različna umazanija. O nastanku pravcatega notranjega »močvirja« nam telo sporoča v svoji govorici. Njegov glas so bolečina, oteklina, rdečica in podobno.

V notranjem močvirju ne uživajo samo škodljive bakterije, ampak tudi kraljica bolečine – žaba. Kraljica bolečine je kot žaba.

Prst je lahko »metla«, tudi dlan je lahko »metla«. Za nas bo ta »metla« pometala samo v eni smeri: iz umazanega kota k sredini v smeri popka. Gibi ne smejo biti preveč močni in ne smejo izzivati pretirane bolečine.

Primer: Čiščenje kota odvajanja blata iz črevesja. Pritisnite s prstoma v predelu levega spodnjega dela trebuha tik nad medenično kostjo in v ritmu 1 gib na sekundo ali počasneje pomikajte prste v globino in proti popku.

Proceduro pometanja izvajamo 30-60 sekund. ”Metlo” lahko večkrat ponovimo.

Prst, ki je lahko “vibracijsko kladivo”

S pomočjo vibracijskega kladiva gradbenik ciljno in lokalno dela luknje v beton in odstranjuje ovire.

Enak pristop uporabimo v postopku samopomoči. Običajno je bolečina v telesu »ponesrečeno zacementirano« mesto, kje je nastal zastoj krvi, drugih tekočin in energije. Zato služi hitra lokalna vibracija s prsti odstranjevanju ovir in zmanjšanju bolečin.

Vibrirajte 30-60 sekund. Lahko ponovite 3-4 krat.

Položite prste na boleči del in nežno, z malo amplitudo vibrirajte. Vibracijo morate čutiti, vendar ne sme biti neprijetna in premočna.

Prst, ki je lahko “buldožer”

Da bi postala cesta ravna in hitra, jo moramo do tega pripraviti oz. moramo jo zravnati. Praviloma buldožer na cesti ravna vsakršne ovire. Zato gre zmeraj spredaj in tako pluži cesto.

Prsti reševalci tudi enosmerno plužijo ceste. Nežno pritisnite s prsti na izbranem delu telesa, nato pritisnite v globino do rahlega občutka bolečine in potiskajte prste naprej 7-10 sekund. S prsti pri tem drobno vibrirate.

Ta prijem lahko ponovite 3-4 krat dokler ne začutite, da so se mišice sprostile in se je bolečina zmanjšala.

Prst, ki je lahko “asfalter”

Pri zaustavljenem prometu snovi in tekočin, dopolnimo reševalno akcijo z naslednjo fazo, pod imenom prst, ki je lahko “asfalter”. Prst (dlan) upošteva pravila križa.

Pravila križa:
Pravilo križa ima 6. stopenj:
1. stopnja: avtomobila se iz središčne točke pomikata vodoravno v nasprotni smeri
2. stopnja: v končni točki vsak avto kratko zavije na levo od vodoravne črte (eden gor : drugi dol)
3. stopnja: nato iz končne točke vsak avto zavije na desno od vodoravne črte (obratno od prej)
4. stopnja: avtomobila se iz središčne točke pomikata navpično v nasprotni smeri
5. stopnja: v končni točki vsak avto kratko zavije na levo od navpične črte (eden proti levi : drugi proti desni)
6. stopnja: nato iz končne točke vsak avto zavije v svojo smer desno od navpične črte (obratno od prej)

Pravilo križa na telesu (primer: predel žolčnika). S prsti-reševalci nežno drsite stran od centra (mesta bolečine) v nasprotni smeri skladno s stopnjami terapije. Vsaka stopnja naj traja 7-10 sekund. Vse stopnje lahko večkrat zaporedoma ponovite, dok-
ler ne začutite učinka – zmanjšanje bolečine.

 

Nasvete o tem iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja