Pouk 49 – Življenjski ritem pri človeku

Življenjski ritem pri človeku izgleda takole. Vsako sekundo sedimo v svoji kabini in potujemo skozi letne čase. Kam in zakaj, naj presodi vsak sam.

Zaradi bioritma se v našem telesu se nenehno dogajajo reorganizacije, ki vodijo k dovolj dolgemu obdobju energijskih vzponov in padcev. Zato se človekova zmogljivost in moč ves čas spreminjata.

Kitajski koledar, na primer, opisuje 60-letni cikel (vsebuje pet malih 12-letnih ciklov). Verjetno jih poznate (nekdo se je rodil v letu opice, drugi v letu tigra). Na sliki je prikazano nihanje telesne energije glede na človekovo starost v zapisanih enotah. Razviden je veliki cikel, ki ga moramo upoštevati v postopku ozdravitve.

V prvih 12 letih tega cikla (začne se s trenutkom rojstva in se konča v 12. letu) vidimo vzpon od začetka in padec k 12. letu starosti. Realno je to 12 let in dve ali tri leta več ali manj. V tem obdobju življenja številni otroci pogosto zbolijo, najbolj nevarna je starost do treh let.

Po 12 ali 15 letih otroci teže obolijo. Njihova energija raste. Drugi cikel se končuje pri 24 let. Ta meja starosti ni vedno opazna, pozna pa se, da ljudje med 24. in 27. letom navadno spreminjajo način življenja, saj upočasnijo svoj tek.

Okoli 36. leta se končuje tretji cikel. Navadno je to še zelo prijetno obdobje, se pa pri mnogih v tem obdobju začnejo različna obolenja, celo kronična.

Okoli 48. leta nastanejo resnejši procesi. Za večino žensk je to obdobje mene (klimakterija). Ljudje začenjajo spoznavati proces svojega staranja. Množično se pojavijo kronična obolenja ali se ta poslabšajo. Pri 60 letih je cikel končan v celoti. To obdobje je najbolj resno.

Pozneje se začenja novi cikel.

Obdobje od 60. do 72. leta je podobno prvemu do 12. leta (vendar je treba vedeti, da vseh kroničnih obolenj iz preteklosti in njihovega vplivanja ni mogoče zanemariti). Od 60. do 72. leta je smrtnost največja, pa tudi število onkoloških obolenj. Pri ljudeh, ki so prešli starost 75 let, se verjetnost obolenj zmanjšuje. Naslednje, najbolj napeto obdobje nastane okoli 84. leta, še bolj napeto pa je okoli 96. leta. To mejo je zelo težko preseči. To je verjetno meja sedanjega trajanja človekovega življenja. Mogoče je doživeti največ okoli 120 let, dva cikla po 60 let. Vendar pa teoretskih omejitev v življenjski dobi ni. Vsakdo je verjetno že slišal za koga, ki je toliko star.

Poznavanje tega cikla pomaga pravilno organizirati terapijo za bolnika in predvideti njen rezultat. Če na primer človek zboli na začetku »upada energije«, kjer gre krivulja navzdol (kot je prikazano na grafu, kjer so na premici zapisana leta), je to znamenje globokega primanjkljaja zalog njegovega organizma. Obolenje bo takrat najverjetneje dolgotrajno, terapija pa zelo zapletena. In nasprotno, če se bo obolenje pojavilo, ko gre krivulja navzgor, bo to zdravljenje hitro in dovolj učinkovito. Tukaj so pogoste čudežne ozdravitve.

Tako še enkrat ponavljam:

  • z vidika preventive pred težkimi kroničnimi obolenji in njihovim poslabšanjem moramo načrtovati obremenitve v človekovem življenju po konkretnih letnih ciklih,
  • postopek staranja je neenakomeren, tako da lahko celo pri starejših pričakujemo občasno izboljšanje počutja in moči, ne pa le poslabšanja,
  • terapija mora biti v začetni fazi »upada energije« bolj odločna in kompleksna.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja