Pouk 31 – Mišični tuneli

Na sliki je prikazan predor, skozi katerega gre normalni promet snovi in tekočin.

Kdo gre skozi? Kaj vozi?

Od centra do perifernih delov telesa gredo arterije in motorični živci. Od perifernih delov k centru telesa gredo vene, limfa in občutljivi živci. Vsaka našteta struktura vozi svoj posebni tovor, ki naj bi pravočasno prišel do končne postaje, do končnega potrošnika.

In kaj se zgodi?

Široka arterija in motorični živec se zaradi utesnitve v predoru zožita in zakrčita. Posledično pride manj krvi na periferijo in zaradi manjše dostave hrane in kisika pride do podhranjenosti tkiv. Motorični živec ne prinese ukaza »delaj«, »migaj«, »živi« zato pride do šibkosti, atrofije in motnje delovanja perifernega dela.

Kaj pa se dogaja na periferiji?

Tukaj pride do prave poplave in zastrupitve. Pri utesnitvi ven nastane venozni zastoj pred predorom. To lahko povzroči kopičenje zamaškov, trombov, lahko nastane varikozna bolezen. Zaradi utesnitve limfne cevi se ustavi medtkivna tekočina in nastane oteklina mehkih tkiv. Limfa odvaža smeti, strupe iz tkiv k centru. Zato utesnitev limfnih žil vodi k zastrupitvi in oteklini tkiv pred predorom. Drugače povedano, na povratni poti se razlije voda, ki naredi poplavo. Otekline, ki po svoje spet utesnjujejo vse prometne cevi.

Zaradi utesnitve občutljivega živca v predoru in na kraju poplave center ne bo dobil pravega signala iz periferije, ki nam ponavadi sporoča, »dobro se počutim«, »zdrav sem«. Tukaj bo drugačno sporočilo v obliki bolečine in nepravilnega delovanja perifernega dela. Oteklina mehkih tkiv bo dodatno utesnila krvne kapilare in živce, ki sploh ne bodo prenašali svojih snovi.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja