Pouk 15 – 7. Bočna Mišična Proga – DEL MASAŽE

Na stopalu na trdo masirajte narastišča peronealnih mišic. Spet naj ponovim, da tja vodijo tudi druge proge, zato je svobodno gibanje stopal zelo pomembno za izboljšanje statike telesa. S prsti pojdite v globino tkiv, razmikajte kosti gor-dol in narazen. Zato naredite prečni oprijem stopala.

Ko greste na zunanji gleženjski tunel, upognite stopalo. S prečnimi masažnimi prijemi igrajte na napetih tkivih tunela. Pod njim in nad njim poskušajte ločiti peronealne mišice drugo od druge.

Ko greste gor po golenu, s prsti masirajte najbolj trde in občutljive cone, ki se v glavnem nahajajo na narastiščih mišic. Poskušajte odstraniti mišice od mečnice. Za boljši učinek nadaljujte z razgibavanjem gleženjskega sklepa.

Blizu kolena se nahaja zunanji spodnji kolenski tunel. Izvajajte prečno masažo. Lahko vstanete in potem razgibavate koleno. Pri tem fiksirajte s prsti na najbolj napetih delih proge.

Ko masirate zunanjo površino stegna, priporočam, da na trdo primete tkivo in ga vlečete navzgor. Tako podaljšamo zakrčeno mišico napenjalko stegenske fascije. Dodatni udarci dajejo vibracijsko masažo tudi globinskim strukturam. S tem boste oživljali vsa lokalna notranja drevesa in tudi odstranjevali celulitis.

Hkrati vam povem, da ima marsikdo od vas zakrčena stopala.

Posebej ponoči vas lahko mučijo v stopalih mravljinci ali pekoče bolečine. Zato predlagam, da prizadevno izvajate masažo pri odhodu noge od medenice na vseh mišičnih progah.

Napetost ledvene kvadrataste mišice povzroči takojšni odgovor in napenjanje zgornjih globinskih mišic vratu. To so skalenske mišice, mišice dvigovalke reber (mm. scaleni). Te tri mišice – sprednja, zadnja in srednja v glavnem nagibajo vratna vretenca na stran in obračajo glavo v nasprotno smer.

Ko postanejo preveč zakrčene, pride do “stanja zaprtega vratu“. O tem bolj podrobno govorim v Zgodbi o telesnih balonih.

Nasvete o progah iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja