Pouk 53 – Telesni ritem človeka

Seveda ste že slišali o ritmu srca in ritmičnih gibih pljuč, torej o srčnem utripu in vdihu ter izdihu. Povedal vam bom zgodbo o tretjem telesnem ritmu: imenujejo ga kraniosakralni ritem. Zakaj tako? Zato, ker je vezan na gibanje zatilnice v lobanji in križnice v medenici. Ta ritem ima določeno količino gibov pri vsaki osebi, približno 10-12 gibov na minuto.

Kmalu vam bo postalo jasno, za kaj gre.

Tukaj je prikazana pokončna postavitev glave. Pri tej poziciji zmeraj trdim, da je »vrat odprt«. Bolj podrobno o tem govorim v Zgodbi o mišičnih in kostnih tunelih. Na kratko naj ponovim, kaj se dogaja v vratu. Skozi zgornjo odprtino prsnega koša gre v glavo in nazaj čez mišični in kostni tunel promet tekočin po notranjih telesnih drevesih.

Ločim 4 tipe dreves: rdeče so krvne žile, modre so venske žile, rumene so živci, sive so limfne žile.

Spodaj na sliki je prikazano rdeče drevo, po katerem priteka kri v glavo. Srce igra vlogo korenine drevesa.

Aorta, podključnične arterije in vratne odvodnice so debla in največje veje drevesa. Možganske arterije in končne kapilare so manjše vejice. Na koncu krošnje se nahajajo listi. To so možganski centri. Vsak center ima svojo nalogo.

Naj nadaljujem. Ko glava stoji pokonci, je vrat odprt in rdeče drevo mirno prinaša kri do možganskih centrov brez posebnih težav. Seveda, če na poti ni drugih ovir.

V drugem prizoru je pokazana situacija »zaprtega vratu«.

Glava se je premaknila naprej in navzdol, vratu se sploh ne vidi. Pravim, da je »prsni koš požrl glavo«. Premik glave ni povzročil le utesnitve v mišičnem tunelu, ampak tudi drugih struktur (hrbta, požiralnika, sapnika in drugih dreves), ki potekajo skozi vrat. Pri tem lahko opazimo vrsto posledic.

Glavne so: oteklina mehkih tkiv, venozni zastoj zaradi rasti modrih in sivih dreves. Simptomi utopitve glave so: težka glava, posebej zjutraj, stalen glavobol ali bolečina, podobna utesnitvi glave s čelado. Seveda se poleg tega zgodi cel kup lokalnih oteklin in vnetij: težko dihanje čez nos, založenost nosu in problemi s sluhom zaradi otekline sluznice v nosnem žrelu in ušesni troblji, vnetje dlesni in zobni karies, težave z vidom in povečanje očesnega pritiska. Otekline obraza z mešički pod očmi, »napihnjena lica«, tretji podbradek, vnetja grla in bezgavk, šibek glas.

Ko postane utesnjeno rdeče drevo, postopoma ali hitro v primeru kapi, pride do izsušitve možganskih vej in odpadanja listov oziroma odpovedi možganskih centrov. Sami veste, da arterioskleroza možganskih arterij vodi v vrtoglavico, izgubo sluha, vida, pomanjkanje koordinacije in ravnotežja. Zaradi atrofije možganov se postopoma poslabšata intelekt in spomin.

Zato vam priporočam, da v primeru podobnih težav v glavi izvajate postopek za razširjenje vratnega mišičnega tunela. Rečem, da je nujno treba sneti »štrik z vratu« in kolikor je le mogoče, pripeljati vrat v pokončno stanje.

Nasvete o tem iščite tukaj:

 

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja