merjenje-pritiska

Pouk 59 – Aminokislinski odgovor na bolezni srca in ožilja

Zdravje in učinkovitost vašega srca in ožilja je odvisno od vašega življenjskega sloga, njuni glavni sovražniki pa so alkohol, tobak in pomanjkanje fizične aktivnosti. Celicam odjemljejo kisik in vitamine, zvišujejo stopnjo koncentracije toksinov v telesu in škodujejo organom ter povzročajo povišan krvni tlak.

Bolezni srca in ožilja so povezane tudi z drugimi, na prvi pogled nevidnimi dejavniki. Srčni infarkt vas lahko doleti, četudi ne kadite, ne pijete alkohola, se izogibate hitri prehrani in nasploh zdravo živite. Prebavne težave, pomanjkanje hranilnih snovi, skrbi, negativna čustva in stres delajo naš srčno-žilni sistem ranljiv za notranje in zunanje dejavnike. Zaradi vsega tega pride do majhnega deficita življenjsko pomembnih hranil, kar počasi in neopazno slabi naš organizem.

To lahko traja več let in v kasnejšem življenjskem obdobju lahko privede tudi do infarkta. Proces bi lahko primerjali s kamnom, ki pade z zasneženega vrha in sproži neustavljiv snežni plaz. Odsotnost molekule, ki je odgovorna za nastajanje določenega encima, ovira presnovo in izmenjavo mnogih snovi v telesu. V končni fazi se ta deficit razširi na celotno telo in začnejo se pojavljati okužbe organov in tkiv. In to ne samo srca.

Srčni infarkt je pogosto povezan z nepravilno prehrano in motnjami v presnovi holesterola. Za vsem tem pa stojijo zapleteni presnovni procesi, v katere so vključeni encimi, vitamini in minerali.

Posebnosti biokemijskih procesov so pri zdravljenju srca pogosto spregledane, namesto tega pa se izvajajo drage visokotehnološke kirurške operacije, premostitvene operacije koronarnih arterij, vstavljajo se srčni spodbujevalniki itd. Pacientom se nato predpisujejo visoko toksična zdravila za zaviranje imunskega sistema, antibiotiki in podobno, kar dela pacienta ranljivega za druge bolezni.

Zdravljenje posameznih simptomov in ignoriranje medsebojnih povezav v organizmu je v nasprotju s celostnim pristopom k zdravju. Z osredotočanjem na posamezne simptome bolezni, se spregledajo drugi patološki procesi in neuravnotežena presnova, prav to pa so dejavniki, ki so pripomogli k njenemu nastanku.

Osredotočanje na motnje v presnovi lipidov je zgrešeno, saj se na ta način osredotočamo samo na presnovne procese, ki ovirajo presnovo beljakovin. Ko žilne stene izgubijo svojo prožnost, se poviša krvni tlak in celice jeter ne delujejo več pravilno, motena pa sta tudi encimska in hormonska regulacija.

Aminokisline in njihovi kofaktorji pripomorejo k ozdravitvi srca. Ker so nujen sestavni del vseh presnovnih procesov v človeškem telesu, so v veliko pomoč pri odpravljanju presnovnih motenj, ki povzročajo bolezni srca in ožilja.

KLJUČNE TOČKE

Poglejmo si prvo ključno točko – vlogo aminokisline metionina pri preprečevanju ateroskleroze – bolezni, pri kateri se lipidi nepravilno presnavljajo, zaradi česar žilne stene izgubijo svojo prožnost. To vodi do povišanega krvnega tlaka in stres, ki pri tem nastaja, povzroča srčno popuščanje.

Čeprav so produkti, ki nastajajo med motnjami v presnovi lipidov, eden od glavnih povzročiteljev izgube prožnosti žilnih sten, večina zdravnikov to povezuje s presežkom maščob v prehrani. A že na začetku 20. stoletja je bilo dokazano, da za to ni kriva povečana stopnja koncentracije maščob, pač pa pomankljiva presnova beljakovin, konkretno odsotnost metionina v verigi kemijskih reakcij. Metionin se pred pretvorbo v cistin, pretvori v homocistein, in prav ta snov povzroča nastanek ateroskleroze.

V zdravem organizmu z uravnovešeno presnovo traja ta celoten proces zgolj delček sekunde. Metionin se pretvori v homocistein, ki se pretvori v cistin. Za slednjo pretvorbo pa organizem potrebuje encime, ki ob pomoči vitaminov nastajajo iz več različnih aminokislin. Dovolj je, da v tej verigi manjka en sam element, in proces pretvorbe bo ustavljen, homocistein pa bo začel s krvjo nekontrolirano »plavati« po telesu.

In zakaj je cistein tako zelo nevaren? Ker preprosto rečeno spominja na krempljasto taco. Medtem ko plava po žilah, neusmiljeno praska mehke žilne stene, na ta izpraskana mesta pa se zlahka pritrjujejo holesterol in minerali. Na ta način se začnejo arterije »smetiti« in izgubljati svojo prožnost. Zmanjša se prostor za pretok krvi, na kar organizem reagira sila preprosto – da bi povečal dotok krvi do celic, povečuje krvni tlak. Srce potiska kri z močnejšimi in pogostejšimi sunki, to stanje pa ne more dolgo trajati in srce oslabi. Posledično se zmanjša dotok kisika in hranilnih snovi v celice, najpogostejši simptomi tovrstnih motenj pa so zasoplost, potenje in razbijanje srca, obolelega pa lahko doleti tudi srčni infarkt ali kap.

Na srečo lahko to preprečite z uživanjem posebnih aminokislinskih zmesi in kofaktorjev, ki sodelujejo pri presnovi metionina. Vitamin B in aminokislina serin sta hranilni snovi, potrebni za nastanek ključnega encima v tej reakciji. Organizem brez tega elementa ne more pretvarjati homocisteina v cistin.

Homocistein se v zdravem telesu pretvori nazaj v metionin, svojo starševsko molekulo. Za to pa mora biti v našem telesu prisotna zadostna količina metionina, nekaj encimov in vitamin B12.

Metionin posredno vpliva tudi na absorbcijo vtaminov B6 in B12, ki sodelujeta v številnih presnovnih procesih. Absorbcija te velike molekule je mogoča samo v spodnjih delih tankega črevesa. Pri prebavnih motnjah, npr. driski, velik del vitamina B12 ta del preskoči in zapusti telo. Da bi se absorbiral skozi stene tankega črevesa je nujno potrebna beljakovina, t.i. »intrinzični faktor«, ki nastaja samo ob točno določeni kombinaciji aminokislin. Če torej razmišljate o uživanju vitamina B12, mora biti za njegovo absorbcijo vaše črevesje zdravo. Najbolje za vaš organizem bo, če boste vitamin B12 zaužili skupaj s posebno zmesjo aminokislin, ki se hitro absorbirajo in s tem pomagajo trebušni slinavki in jetrom pri izdelavi vseh nujno potrebnih prebavnih encimov.

Počasi postaja jasno, da lahko vsak deficit v kateremkoli delu telesa povzroča širok spekter zdravstvenih težav. Gre za inovativen pristop k zdravljenju ateroskleroze – namesto, da sklepamo, da je za njen nastanek kriv presežek holesterola v prehrani, jo obravnavamo kot porušeno zapleteno kemijsko ravnotežje. Za odpravljanje tovrstnih težav uporabljamo aminokisline in kofaktorje, kar dokazuje pomembnost vseh presnovnih procesov v človeškem telesu.

Karnozin je še en aminokislinski derivat, pomemben za uravnoteženo delovanje srca. Če ga v telesu primanjkuje, prihaja do okvar žilnih sten in pomanjkljive oskrbe celic srca s kisikom. Karnizon bo iz žil očistil telesne maščobe, le-te pa bodo zgorele v celicah, kar bo vašemu srcu dalo dodatno energijo!

Vse to bo pripomoglo k temu, da bo vaše srce (tudi pod stresom) nemoteno delovalo.

Druga zelo pomembna aminokislina je arginin. Raziskave potrjujejo, da uživanje arginina (tudi izoliranega) zmanjšuje število srčnih kapi. Njegova učinkovitost temelji na reakciji dušikovega oksida, ki je izrednega pomena, saj preprečuje krče v majhnih srčnih žilah. Preprečuje tudi bolezni žilnih sten, ki lahko, če jih ne zdravimo, povzročajo nastanek plakov, kaljenje arterij in povišan krvni tlak.

Sočasno uživanje aminokislinskih zmesi bo razbremenilo vaše srce in odpravilo mišične krče ter izboljšalo oskrbo srčne mišice z energijo in kisikom. Ostale kisline pa bodo medtem iz žil odstranile plavajoče »strgalo« homocistein, kar bo še dodatno pospešilo odstranjevanje maščobe z žilne stene.

Histidin je še ena od učinkovitih aminokislin. Njegova visokoaktivna oblika histamin se nahaja tako v centralnem živčevju kot tudi v krvnih celicah mastocitih. V centralnem živčevju hitamin povzroča sedacijo, medtem ko se iz mastocitov sprosti ob alergijah, kar vodi v srbečico in rdečico kože. Ima pa tudi pozitivni učinek na srčnožilni sistem, saj spodbuja »čiščenje« kapilar, znižuje krvni tlak in s tem razbremenjuje srce. Vitamin B3 se lahko nahaja v obliki niacina ali nikotinske kisline, ki prav tako znižujeta koncentracijo maščob v krvi.

Priporočamo vam naslednje aminokisline:

Program:

1. Krepitev srca in ožilja program

2. Prehranjevalni program IMS

3. Bodite fizično aktivni – pridružite se vadbenim  programom: Metode samopomoči 23+5, Abecede zdravja 1000 gibov  in Metode 1000 gibov 

 

 

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja