Pouk 54 – Kraniosakralni ritem

Verjetno vas zanima, kaj je to kraniosakralni ritem in kje se nahaja?

Glejte. Hrbtenica, oziroma zgornje vratno vretence z imenom atlas, se krepi k zatilnici.

Ko pogledamo na lobanjo spodaj, lahko vidimo zatilnico, h kateri se krepi hrbtenica – (beli obroč) in njeno trdo ovojnico (dura mater)- rumeni obroč. Kot lahko vidite, se od zadnje strani velike luknje (vhoda v hrbtenico) k zatilnici krepijo zadnje vratne mišice, spredaj od te luknje pa se krepijo sprednje vratne mišice.

Še bolj spredaj, označeno z modrim obročem, je mesto krepitve visceralnega vratu. Tukaj sta grlo in žrelo, ki sta sestavni del telesnega drobovja. Z zeleno barvo so prikazane notranje vratne odvodnice (notranje arterije).

Pojdimo navzdol. Naj povem bolj podrobno, kaj se dogaja na spodnjem koncu hrbta. Hrbet, oziroma peto ledveno vretence (rumeni obroč) se krepi h križnici, trda ovojnica hrbtenjače je označena z belim obročem.

Rdeči krogi označujejo velike ledvene mišice, zeleni krogi so arterije, modri oval je trebušna bela linija. Vse omenjene strukture so močno fiksirane druga na drugo. Zato premik navzgor ene kosti, zatilnice, povzroči premikanje celega hrbta in posledično križnice – navzgor. V obratno smer se dogaja enaka sinhronost gibov.

Dve kosti – zatilnica in zagozdnica – ustvarjata kraniosakralni ritem.

Vidite, kako se gibljejo lobanjske kosti. Delajo podobno kot prave črpalke, ki črpajo iz možganskih prekatov možgansko tekočino – likvor. Ta črpalka odvaja tekočino v centralni kanal hrbtenjače.

Glavna naloga likvorja je zaščita možganov in hrbtenjače pred udarci. Likvor raznaša različne hranilne snovi po svojih kanalih. Prekati prečrpajo do pol litra likvorja v enem dnevu. Zato je pravočasno odtekanje likvorja zelo pomembno. Pri problemih
poslabšanja ritma lahko pride do povišanega pritiska v lobanji in utesnitve možganov.

Všeč mi je slovenska beseda »zagozdnica«. Takoj postane jasno, kaj se zgodi v lobanji, če se zagozdi zagozdnica. Lahko pride do različnih težav ne le v glavi, temveč tudi globlje v telesu.

Naj pojasnim. Kosti se premikajo v nasprotno stran. To povečuje velikost lobanje ali pa jo zmanjšuje. Zanimivo je tudi, da se k zagozdnici krepijo notranji organi. Fiksirani so k zagozdnici, visijo kot grozdja na stebru.

Besedo »drobovje« je verjetno že vsak slišal. Človeško drobovje visi na zagozdnici.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Delite naprej ...
Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja