Pouk 41 – Odnašalci in prinašalci snovi

Torej, pogledali bomo, kako izgledajo naša telesna drevesa.

Rdeče drevo raste iz centra telesa. Vejice gredo na periferijo. Po njem teče arterijska kri, ki je obogatena s kisikom in hranili.

Modro drevo raste tudi iz centra telesa, vejice gredo na obrobje. Vendar ima čisto nasprotno funkcijo. Po njem teče venska kri, ki je obogatena z ogljikovim dioksidom in s snovmi, ki morajo iti ven iz telesa. Torej zapomnimo si, da venska kri teče iz obrobja v
središče telesa. Venska kri se v celoti pretaka skozi jetra, kjer se dogaja njena filtracija, oziroma čiščenje.

Imamo dve vrsti rumenih dreves. Prva vrsta so motorni, dvigovalni živci, ki prenašajo informacije iz možganov in hrbtenjače na periferijo telesa. Po njih potekajo informacije do notranjih organov in vseh telesnih struktur: »delaj«, «nadzoruj«, »pomagaj«,
»premikaj se«.

Drugo rumeno drevo je sestavljeno iz senzoričnih (čutnih) živcev. Po njem gre povratna informacija možganom o počutju in razpoloženju notranjih organov, o lokaciji in usklajenosti gibov udov in telesa v celoti. Prihaja pomembna informacija po tipu: » noga me boli«, »ne čutim prstov«, »vrti se mi«, »ne vidim«, »ne slišim«.

Četrto drevo je sive barve. Po njem teče limfa. Funkcija limfe je vrnitev beljakovin, vode, soli, snovi in toksinov iz tkiva v krvni pretok. Limfa poteka
od spodaj navzgor, od konice prstov na rokah in nogah, k zgornjemu delu prsnega koša.

Limfa je tekočina, ki se premika na račun krčenja mišic in delovanja limfnih bezgavk. Da se prepreči povratni tok limfe, imamo v limfnih drevesih posebne ventile. Iz tkiv vstopi limfa po kapilarah v limfne žilice in žile, nato pa po vejicah in vejah vstopi v deblo na območju ključnice.

Limfa se izprazni v velikih venah vratu. Na poti limfnih dreves se nahajajo posebne postaje-črpalke. To so bezgavke, ki opravljajo zaščitno in imunsko vlogo.

Vsa drevesa imajo cevkasto strukturo. Premer cevi se razlikuje. Ko je tekočina zaustavljena, drevesa rastejo, se povečujejo. Spomnite se primera rdečice kože med tekom in bledice, ko omedlite. To so zunanji kožni pojavi povečanja in zmanjšanja rdečih dreves v različnih situacijah. V medicini na splošno govorimo o povečanju ali zmanjšanju prekrvavitve določenega organa ali dela telesa. Jasno je, da morajo vsa notranja drevesa delovati pravilno za ohranjanje zdravja in zaželeno je, da se nemoteno pretakajo prek svojih vejic.

Zdaj pa si predstavljajte, da je naše telo pokrito z gobico, kjer rastejo notranja drevesa.
Rdeča in rumena motorna drevesa prinašajo na površino snovi in informacije. Modra, občutljiva rumena in siva drevesa odnašajo snovi in informacijo.

Enako se dogaja na površini vsakega notranjega organa. To znanje o dostavi in odvodu snovi do organov in tkiv je zelo pomembno. Zato si jih, prosim, zapomnite in jih imejte v mislih, ko izvajate določene metode samopomoči in telovadbo.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja