Pouk 42 – VAJE za vratni del hrbtenice

Obračajte ali sukajte telo vstran. Čutili boste trdoto in lokalno bolečino v tistih delih, ki jih imenujem »lenuhi«. Držijo se skupaj po 2-3 in več vretenc. Zaradi njihovega »ne-dela« pretirano delajo in trpijo sosednja vretenca -“delavci”. Le-ti postanejo preobremenjeni pri izvajanju različnih gibov in se tako hitreje iztrošijo in propadejo. To ponavadi pripelje do poškodbe medvretenčne ploščice in nastanka hernije, utesnitve medvretenčnega živca.

Vaja s podloženim valjčkom pod vratnim delom. Sukajte glavo levo in desno. Pri vaji lahko občutite bolečino. Zato sprva delajte obrate z minimalno amplitudo. Postopoma lahko amplitudo povečujete.

Pod lopatice podložite valjček. Potem z rokami dvignite glavo. Nato z rokami vrtite glavo v levo in desno stran. Na koncu jo z rokami še dvigujte in spuščajte. Po vaji s podloženim valjčkom naredite par vdihov in izdihov.

Roke položite za glavo. Telo popolnoma iztegnite. Ležite na hrbtu. Začnite premikati zgornji del telesa vstran. Vaja je namenjena aktivaciji bočnih mišic, v glavnem ledvenega in prsnega predela.

Nasvete o tem iščite tukaj:

 

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja