Pouk 16 – 8. Globinska Mišična Proga – POTEK VLAKA

Nazadnje bom govoril o 8. globinski mišični progi. Iz naziva vam je jasno, da gre ta proga po globinskem delu telesa. Na poti proge ležijo vsi notranji organi. Zato morate tej progi nameniti še večjo pozornost.

Zmeraj trdim, da se zunanji svet telesa vidi kot koža.

Kaj pa se dogaja pod njo?

Naj ponovim. Življenje telesa se dogaja v njegovih globinah.

Na začetku vam prikažem postaje, oziroma narastišča mišic na 8. progi. Na stopalo se pripenjajo mišice zadajšnje skupine. Te v glavnem izvajajo gib proti podplatu in navznoter. Pri tem se dviguje notranji rob stopala gor.

Tukaj so prikazane vse postaje teh mišic. Vsako mišico bom podrobneje razložil. Postopoma se vlak dviguje proti smeri glave in prikazuje vse postaje spredaj na progi. Pazite! Proge grejo posamično le po nogah. V trupu se združijo.

Končna postaja proge se nahaja na sprednji strani vratnih vretenc pri prehodu v lobanjo.

Glavni del 8. proge gre v globine trupa po sprednji strani hrbtenice do končne postaje. Označena je z rumeno linijo. Z vijolično linijo je označena trebušna prepona, diafragma. Ta kupola loči prsno in trebušno votlino. V mojih zgodbah diafragma izpolnjuje vlogo tal za dvorano “motor in prezračevalne blazine“ in vlogo stropa za “kuhinjo“.

Diafragma je glavna inspiratorna mišica. Med vdihom se kupola diafragme v sredini zniža, pri izdihu – pa zviša.

Diafragma se pripenja na ledvena vretenca s kraki z vsake strani. Rebrna vlakna diafragme se pripenjajo na rebrne hrustance od 7. do 12. rebra. Vlakna prsnega dela diafragme (označeno z rumeno linijo spredaj) se pripenjajo na ksifoidni odrastek prsnice.

Nad diafragmo se ne nahaja le srce. V sredini prsnega koša živijo notranji organi: srce, pljučna plevra, aorta, požiralnik, sapnik in bronhiji, različni ligamenti, živci in žile. Vse omenjene strukture imajo takorekoč skupno življenje in se krepijo k spodnjemu delu lobanje.

Zato ločimo v zgornjem delu 8. proge 3 posamezne dele: zadnji, sredinski in sprednji. Vsak del lahko po svoje postane zakrčen in potem začne omejevati funkcijo različnih organov.

Zdaj boste spoznali zelo pomembne mišice, od katerih je odvisen nastanek različnih bolezni notranjih organov, ki ležijo tukaj.

Zakrčenost teh mišic z desne strani povzroči probleme: kolka, slepiča, desnega jajčnika, desne ledvice in mehurja, maternice in desnega črevesa. In tudi probleme gibanja ledvenega dela hrbta, križnice in utesnitev različnih ledvenih živcev.

Zakrčenost teh mišic z leve strani rodipodobne probleme z leve strani, in tudi probleme z odvajanjem blata.

Nasvete o progah iščite tukaj:

Delite naprej ...
Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja