Pouk 22 – Zgradba medvretenčnih plošč

Gibanje le ena funkcija hrbta. Druga pa je stabilnost. Zato se vretenca od vrha navzdol sorazmerno povečujejo. Povečujejo se tudi medvretenčne ploščice. Imenujem jih tudi – diski.

Medvretenčne ploščice morajo za izpolnjevanje svoje vloge amortizerja imeti določeno trdost in mehkost hkrati. Zato ima vsaka ploščica na obodu dovolj trdo večplastno vezivno-hrustančno tkivo, v sredini pa majhno kroglo, podobno želatini.

Spet po svoje opisujem postopek rušenja in poškodbe medvretenčne ploščice. Rečem, da iz »žogice« (mislim na notranje jedro ploščice) nastane »palačinka«.

Jedro lahko zdrsne ven čez razpoke v obodu pri skrajnih gibih telesa ali mehanskih poškodbah ter skupaj z raztrganim tkivom oboda pride izven svojih meja.

Tako nastane hernija medvretenčnega diska, ki pritiska na živec ali hrbtenjačo in povzroča veliko težav.

Ali je hernija medvretenčnega diska resna poškodba?

Pri majhni utesnitvi živca lahko postanejo utesnjene le površinska občutljiva vlakna živca, ki bodo takoj poslala možganom občutek bolečine in mravljinčenja. Ko pa sta poškodba in mehanska obremenitev na disk veliki, lahko pričakujete nastanek res velike »palačinke«. Pri tem lahko postane utesnjena tudi sredinska žica.

Prizadeta motorična vlakna vas bodo opozarjala s šibkostjo, z atrofijo mišice in odsotnostjo refleksa na udarec. Kot veste, lahko vsaka mišica na razdraženje od zunaj, na primer na udarec s kladivcem, odgovori s krčenjem.

In če se mišica na udarec ne odzove, potem nevrologi govorimo o pokvarjenosti in prizadetosti motoričnega živca. To pa je že precej alarmantno stanje, ki potrebuje kirurški poseg. Kirurgi bodo odstranili del izpadajoče »palačinke« ali pa bodo razširili razdalje med vretenci.

Če je živec dolgo utesnjen, začne propadati. Zato je čas pričakovanja, da bo telo samostojno rešilo težavo in osvobodilo živec, precej kratek.

Zamujeno zalivanje rožice vodi k njenemu propadu. Enako velja za vaše živce.

Zapomnite si tudi to.

Statistika pravi, da se le 20 – 30 % vseh problemov živcev zgodi zaradi poškodb medvretenčnega diska.

Preostali odstotki gredo na račun utesnjenih živcev med mišicami in drugimi deli telesa.

Nasvete o tem iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja