Pouk 18 – Nepravilna drža telesa

Simetrija telesa ima velike prednosti. Videz, lepota in zdravje so le del te skladnosti.Zato se postavlja vprašanje, kakšna drža je pravilna, in na splošno, zakaj se je pri nekaterih trebuh povečal, pri drugih pa se je odebelila zadnjica? O tem v nadaljevanju.

Poglejte mene od strani. Takoj vidite krivine mojega telesa.

Telo ni ravno kot deska, podobno je valovom ali sinusoidam.

Za lažje razumevanje te krivulje poimenujem »hribčki« in »doline«. »Hribček« naredijo kosti, ki so izpostavljene navzven, »dolino« pa oblikujejo mišice.

Sedaj vam je postala razumljivejša sprememba oblike telesa. Ko se krčijo mišice, se »hribčki« zbližujejo med seboj. In medtem ko »hribčki« postanejo višji, »doline« postanejo globlje in napetost mišic narašča. Na lokacijah prehodov s »hribčkov« v »dolino« in nazaj, pride do zategovanja tkiva, kar zmanjšuje predor med kostmi.

V tako imenovanem kostnem tunelu bo prišlo do utesnitve različnih struktur (arterij, žil, živcev, itd.). Utesnitev vodi do različnih posledic (bolečin in težav s prekrvavitvijo). A o kostnih in mišičnih tunelih vam bom povedal v drugih zgodbah.

Zgodba o statiki telesa.

Poglejte, prosim, kje na telesu se nahajajo ti »hribčki« – izbokline in »doline« – vbokline. To je vidni svet.In kaj se dogaja v nevidnem svetu? Pod odstranjeno kožo in mišicami se nahaja okostje. Podobno je hiši, v kateri živijo različni stanovalci. Med sabo so ločeni z zidovi in nadstropji. Seveda se zavedamo, da vsak državljan živi bolj veselo in svobodno, če ga noben ne moti.

Za ohranjanje svojega življenja vsak stanovalec potrebuje konstantno dostavo hrane in zraka, kot tudi kanalizacijo za smeti in odpadke. In sedaj si predstavljajte situacijo, ko vam nekdo blizu vas zapira vaše vitalne prehode (okna in vrata). Morda se bo naenkrat zvalil na vas levi zid ali pa padel strop. Vse to bo pripeljalo do motene kakovosti življenja lokalnih stanovalcev. V telesu je skoraj podobna zgodba. Ko je eden stanovalec (organ) bolan, potem ta ne da miru drugim stanovalcem. In kmalu bodo tudi vsi drugi stanovalci zboleli. Zato menim, da vam bodo znanja o zidovih in nadstropjih vašega doma zelo pomagala, da boste vzdrževali kakovostno in srečno življenje.

Poglejte sliko, ki prikazuje nepravilno držo večine ljudi. Opazite lahko, da se hrbtna stran pomakne navzgor, sprednja pa navzdol. Zaradi zasuka zadnjičnih kosti naprej se celotna »stavba« povesi naprej in navzdol (glava, dojke, trebuh). To povešanje povzroči zastoj tekočin v »žogah«, kar se takoj opazi po povečani velikosti trebuha in »debeli riti« s celulitisom in oteklimi nogami.

Premik vretenc iz normalnega položaja utesnjuje cevke (žile in živce) v medvretenčnih prehodih, kar hitro povzroči cel sklop problemov: glavobol, migreno, bolečine v ramenskem obroču in rokah, kolaps, poslabšanje prekrvavitve možganov in mnoge druge težave. Simptomi bolezni so odvisni od nivoja, kjer je prišlo do premika vretenc.Zgodba o statiki telesa Zgodba o statiki telesa. Slika prikazuje moškega od strani. Običajno gre navpična os od ušesa, prehaja skozi telo navzdol in se končuje na nartu stopala.

Pri mišični napetosti pride do premestitve zidov in nadstropij doma. Glava se premakne naprej in navzdol, sprednja površina telesa se pogosto premika navzdol, zadnja pa navzgor. Napetost v mišicah povzroča utesnitev kostnih tunelov različnih struktur. Nastanejo problematične cone in bolezenski znaki.

 

Nasvete o tem iščite tukaj:

Sledite dr. Nikolay Grishin:
Trenutno živim in delam v Sloveniji 16 let. Spoznal sem že na tisoče ljudi po vsej državi. Zaradi našega skupnega dela v Šoli zdravja, sem obiskal daljne kotičke čudovite deželice – Slovenije. Povsod sem videl veliko srečnih in manj srečnih ljudi. Povsod sem opazil, da so preprosti ljudje bolj dojemljivi in spretni v svojih dejanjih, primanjkuje pa jim dojemljivosti in spretnosti pri ohranjanju svojega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja